Header Ads

Ülkücülük Nedir?


Genel anlamda ülkü, ülkücü, ülkücülük


Ülkü: Kavuşulmak erilmek, gerçekleştirilmek, ulaşılmak istenen ve manevi boyutu ağır basan amaç, mefkure, ideal, vizyon.

Ülkücü: İnandığı bir ülküyü inanç alanından, fikir alanına, fikir alanından söylem alanına, söylem alanından eylem alanına taşıma inancına,aşkına ve aksiyonuna (hareketine) sahip kişi (idealist).

Ülkücülük: Belirlenen bir ülküyü inanç alanından fikir alanına, fikir alanından söylem alanına, söylem alanından eylem alanına taşıyarak hayata geçirmek için fikri ve fiili bütünlüğe sahip imani boyutlu ahenkli ve sistemli görüş (idealizm).

Türk milliyetçiliği alanında ülkü, ülkücülük, ülkücü

Ülkü: (Gayelerin gayesi olan Allah rızasını kazanmak niyetiyle) Türk milletinin bekasını, Müslümanların kardeşliğini, insanlığın huzurunu sağlamak

Ülkücü: Türk milletinin bekasını, Müslümanların kardeşliğini, İnsanlığın huzurunu sağlamak ülküsünü köklü bir inanç, dinamik bir aşk, erdirici ve oldurucu bir aksiyonla inanç alanından fikir alanına, fikir alanından söylem alanına, söylem alanından eylem alanına taşıma istek ve iradesine sahip kişi.

Ülkücülük: Türk milletinin bekasını, Müslümanların kardeşliğini, insanlığın huzurunu sağlamak ülküsünü gerçekleştirmek için inanç, fikir, söylem ve eylem (uygulama) bütünlüğüne sahip ilkeleri, stratejileri, planlari içeren sistematik fikir, görüş.

Türk İslam Tasavvufu alanında ülkü, ülkücülük, ülkücü

Ülkü: Allah'a "has kul" olmak

Ülkücü: Allah'a "has kul" olma ülküsünü gerçekleştirmek için nefsinin üstüne basarak "iman edip hayra ve barışa yönelik" işler yapan" iman, aşk ve aksiyon (hareket) adamı.

Ülkücülük: Allah'a "has kul" olmak ülküsünü gerçekleştirmek amacıyla nefsin temizlenmesi ve düzenlenmesi için inanç alanında, düşünce alanında, söylem ve eylem (uygulama) alanında takip edilmesi gereken yol ve yöntemleri kapsayan görüş.

Kur'an'a Göre Ülkücü Olmanın Beş Temel Şartı

1- "Sevgi Merkezli" İman Sahibi Olmak

2- Cihat Ruhuna Sahip Olmak

3- Mükminlere ve mazlumlara karşı mütevazi ve alçak gönüllü olmak. (Eren Özelliğine Sahip Olmak)

4-  Kafirlere ve zalimlere karşı onurlu ve zorlu olmak. (Alp Özelliğine Sahip Olmak)

5- Kınayanların Kınamasından korkmamak (Maide /54)

Bu bölümde yukarıda çok kısa olarak değindiğimiz önemli konuları çok boyutlu olarak ele almaya çalışacağız...

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.